MATS ODELL- FEGT OCH FEL!!

"Skyll inte sociala problem

på hundar"

Mats Odells förslag om att förbjuda tio hundraser missar den verkliga problematiken. Det är aggressiva hundägare vi behöver göra någonting åt, skriver Hundcoachen på TV 4, Fredrik Steen.

Nu blåser det mer än tidigare emot de hundar man kallar kamphundar. Kommunminister Mats Odell (kd) vill göra precis som i Danmark, och förbjuda tio hundraser. Han säger själv att hundarna är avlade på aggressivitet, samt att problemet är stort i olika miljonprogramsområden.
Förslaget är både fegt och dumt.
Fegt därför att alla, inklusive Mats Odell själv, vet att det här egentligen inte handlar om hundarna.
Det handlar om hundägarna.
Genom att tala om förbud mot vissa hundraser istället för att diskutera grundfrågan – varför vissa hundägare, exempelvis i socialt utsatta områden, använder sina hundar för att skrämma omgivningen – slingrar sig Odell alltså förbi den grundläggande problematiken.

Dumt därför att hundägare som använder hundar för att skrämmas antagligen är lika obehagliga för sin omgivning utan hund. De killar och tjejer som i dag har dessa hundar kommer att fortsätta att ställa till problem, med eller utan hund. Väljer de att göra det med hund, finns det ett stort antal hundraser som är betydligt farligare om man lär dem att rikta sin aggressivitet mot människa, än många av de tio raser Odell nämner. De hundägare som skapar problem skulle alltså kunna fortsätta den hantering och träning av hund de gör idag, men med andra raser.

Blir det då dags att förbjuda tio raser till?
När det gäller Odells påstående att dessa raser är avlade på aggressivitet, är det direkt felaktigt, i alla fall om han menar aggressivitet mot människa. Några av de raser Mats Odell nämner i sitt förslag är avlade för att slåss – hund mot hund. Men i den avel människor bedrivit under en lång tid har man, tvärtemot vad Mats Odell säger, avlat bort aggressiviteten mot människa. Bland de övriga exemplen på hundar på Mats Odells förbudslista finns bland annat ovtjerkan – en hund som är avlade för att vakta boskap mot rovdjur som björn och varg.
Mats Odell har alltså flera sakfel i sitt förslag, vilket jag finner anmärkningsvärt för en ledande politiker.

Nästa problem,
Mats – blandrashundar!
Låt säga att någon avlar fram en blandras på exempelvis schäfer, malenois, rottweiler och doberman. Hur ska du göra med dem? Är de godkända eller hamnar de på förbudslistan? Och hur ska de kontrolleras – med obligatoriskt DNA-prov på samtliga nyfödda valpar?
Nej, Mats Odell, ditt förslag är fegt och dumt.
Ge istället polisen större resurser och befogenheter att bedriva sitt arbete med olämpliga hundägare. Öka möjligheterna till hundägarutbildning, så att fler hundägare lär sig hantera sina hundar, oavsett ras.
Det sätt du nu visar handlingskraft på innebär bara att seriösa och ansvarsfulla hundägarna kommer i kläm.

Av FREDRIK STEEN

Hunduppfödare och programledare för Hundcoachen i TV4.


Artikel från Aftonbladet.seDetta är en svår fråga! Men jag tycker verkligen inte inte inte inte inte inte att man ska lägga in ett förbud mot dessa raser!!! Det kommer inte bli bra alls!! Som Fredrik skriver, det kommer då leda till att det blir andra raser som ses som farliga! Så snart kommer Chihuahuan att vara den som förbjuds!
Näädu, Mats. Detta håller inte!!

Vi måste kämpa för våra hundar!!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0