PSYKOPATI

Psykopati är en personlighetsstörning som karaktäriseras av en brist eller total avsaknad av grundläggande sociala känslor, som medkänsla och empati. Personer som lider av psykopati är utpräglat egoistiska.

Psykopaten karakteriseras utifrån tre distinkta facetter;
  • Facett 1 Interpersonell - motsvarar kriterierna för narcissistisk personlighetsstörning.
  • Facett 2 Affektiv - motsvarar kriterierna för borderline personlighetsstörning.
  • Facett 3 Livsstil - motsvarar kriterierna för antisocial personlighetstsörning.
Många personer uppfyller kriterier för en eller två av de tre facetter som ingår i psykopatisyndromet.
Robert D. Hare beskriver psykopater som "Mänskliga rovdjur som använder charm, manipulation, provokation och våld för att kontrollera andra och tillfredsställa sina egna själviska behov. Med en brist på samvete och medkänsla för andra, tar de kallblodigt vad de vill ha och gör som de själva vill, och bryter mot sociala normer och förväntningar utan den minsta skymt av skuld- eller ångerkänslor".

Psykopatens karaktär är i allmänhet mycket manipulativ. Eftersom psykologiska egenskaper är abstrakta kan det vara mycket svårt att iaktta, förstå och klarlägga tillståndet. Det går inte, eller är åtminstone mycket svårt, att bota psykopati.

De psykopater som inte kan hantera sin persnolighetsstörning, kan vara mycket farliga för sina medmänniskor sammhället, utöver den tragik deras eget liv ofta är förknippat med. Människor med psykopati kan klara att i arbetslivet följa normer, regler och lagar åtminstone på ett ytligt plan.

Familjelivet kan vara en etablerad katastrof med partners som fallit för charmen, skrivit alla sina ägodelar på den store charmören och lever mer eller mindre i daglig skräck för nya hot eller utövat våld. Psykopatitillståndet finns i alla socialgrupper.

Det finns olika uppfattningar om psykopati enbart kan utgå från sociala omständigheter i barndomen. De som arbetar med denna kategori människor är numera eniga om att en medfödd benägenhet, eller skörhet, för utvecklingen av tillståndet finns. Redan i tidig barndom, i förskoleålder eller tonår, kan tecken på psykopati upptäckas i barnens avvikande beteende. Dessa barn kan vara utpräglat dåliga att fungera i grupper och vara synnerligen elaka mot sina anhöriga. I den mån tillståndet är ärftligt, så innebär barnets beteende kanske inte något direkt avvikande i den egna familjen, utan barnets föräldrar kan ha svårt att förstå att barnets beteende inte är ett normalt beteende för barn. Om den ena föräldern själv är psykopat, så bryr han eller hon sig inte så mycket om ifall det egna barnet beter sig dåligt mot sina vänner.

Psykopaten kan liksom andra ha olika intelligensnivå, den smartare är beräknande, slug och tänker långsiktigt, en s.k. vardagspsykopat är oftast intelligent och planerar sitt handlande för att nå ett önskat resultat. En sådan psykopat är mästare på att manipulera och hjärntvätta sina utvalda, denna kan även med ord, handling, ilska och spelade känslor styra sin omgivning till sin fördel.

Gunnel Näslund beskriver till exempel "sol- och vårarna" som erbjuder kärlek till ensamma män och kvinnor, som inom en relativt kort tid brukar ha förlorat hela sin förmögenhet och alla sina tillgångar samt sin charmerande partner, som snabbt förflyttat sig till nästa offer.

Lögn, manipulationens grund, är psykopatens vardagliga verktyg och den kan återanvändas utan blygsel eller skamkänsla. Blir lögnen avslöjad är alltid felet andras eller på sin höjd ett minnesfel. Följdlögn blir oftast trodd då den utsägs med all den charm och övertygelse som psykopaten har. Samvete och ånger som styr andra människor saknas ofta helt hos psykopaten, i stället används andras samvetsömhet för att styra andra mot sina egna mål och syften. Andra är verktyg för psykopatens verksamhet.

Ljugandet och manipulerandet är ett vardagligt och alldagligt handlande i psykopatens liv. Men det som först ger ett intryck av ett perfekt liv, ett perfekt arbete, en perfekt individ och en lycklig vardag är ofta kaotiskt. Allt det ytliga arrangerandet av perfektionism, kan ses som delar av vad psykopaten brister på djupare själsliga nivåer. Behöver han något så skaffar han det som ytligt sett behövs för att få det, varför lagar ofta kan behöva överträdas. Önskar han en vacker bil och har sett att en person som äger en sådan bil har pengar och snygga kläder, så skaffar psykopaten detta. Inte genom studier, arbete och idogt sparande. Han lånar pengar och en fin kostym och förför bilhandlaren genom att bete sig som om det finns överfulla bankkonton att ösa ur. För att komma över pengar att leva av, när jobben förloras, när det inte finns några vänner kvar och lånemöjligheterna har upphört så går psykopaten obekymrat vidare till bättre affärsområden med nya bekanta och nya lånemöjligheter. Typiskt för psykopaten är att han ofta saknar forna vänner, gamla arbetskamrater eller tidigare familjer.

En psykopat behärskar sin omvärld genom isolera offren från omgivningen. Han kan njuta av sitt övertag i denna isolering så länge inget av hans gamla offer kan avslöja honom. Men psykopaten är inte som den sadistiskt lagde våldtäcktsmannen en person som njuter av att skada andra och att ha makt över andra. Psykopaten förstår helt enkelt inte att han skadar andra känslomässigt. Objektivt ser han att en medmänniska gråter och har lärt sig att det beror på att denne är ledsen, men det berör inte psykopaten som själv bara gråter om det behövs för stundens sociala krav, för att lindra en dom i domstol, för att få föräldrar att tro att det är pojken på sjukhuset som skadat den gråtande sonen och inte tvärtom eller för att få en ruinerad och godtrogen kvinna att stanna i ett kaotiskt äktenskap tills några "smärre problem i affärslivet löst sig". För psykopaten själv är hans sätt att leva oklanderligt och rätt, ånger finns inte då det rätta kan ju inte ångras och det rätta är det som är tillfredsställande för psykopaten själv.

Vid användning av listan tilldelas patienten 1 poäng för de egenskaper som överensstämmer väl med personligheten och 2 poäng för de som överensstämmer mycket väl. Summan av dessa poäng kan bli som mest 40. Gränsen för psykopati går vid ett sammanlagt poängtal på 30 eller mer.

  1. Talför/ytlig charmig
  2. Förhöjd självuppfattning/grandios
  3. Behov av spänning/blir lätt uttråkad
  4. Patologiskt lögnaktig
  5. Bedräglig/manipulativ
  6. Saknar ånger och skuldkänslor
  7. Flackt, ytligt känsloliv
  8. Kall/bristande empatisk förmåga
  9. Parasiterande livsstil
  10. Bristande självkontroll till exempel lättväckt aggressivitet
  11. Promiskuöst och egoistiskt sexualliv
  12. Tidiga beteendeproblem (före 12 års ålder)
  13. Saknar realistiska, långsiktiga mål; agerar kortsiktigt och kan inte planera på lång sikt
  14. Impulsiv
  15. Ansvarslöshet, till exempel som förälder eller chef
  16. Tar inte ansvar för sina handlingar
  17. Många kortvariga äktenskapsliknande förhållanden
  18. Ungdomsbrottslighet (före 15 års ålder)
  19. Överträdelse av villkorad frigivning/utskrivning, begår till exempel nya kriminella handlingar under permission
  20. Kriminell mångsidighet, flera typer av lagbrott bland de följande 10: inbrott, rån, narkotikabrott, olaga frihetsberövande, mord/mordförsök, olaga vapeninnehav, sexualbrott, grov oaktsamhet, bedrägeri, rymning från fångvårdsanstalt


Kommentarer
Postat av: Linn

Jag tycker mig känna igen det där...hummmm!!

2010-05-03 @ 09:53:31
URL: http://linsys.blogg.se/
Postat av: Sandra

Haha, jag vet vem jag kan stoppa in det här på :P

2010-05-03 @ 18:46:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0