KLICKER

Har en tjej som vill veta vad "klicker" är för något. Tänkte först skriva en kommentar till henne om vad det är. Men drar det nog här. :)


Klickerträning är en metod för inlärning av beteende hos hunden (även fåglar och får är vanligt).

Inlärning i allmänhet går ju ut på att berömma det hunden gör rätt och tyvärr även det hunden gör fel. När man tränar med klicker går det endast ut på att belöna RÄTT beteende och ignorera dom beteenden som är fel. Detta gör att deras intiativförmåga blir större! Dom får belöning när dom gör rätt och när dom förstår att "aha, jag får godis när jag gör rätt! Jag fortsätter!!" Om dom gör FEL och man säger att hunden gör fel osv.. så finns risken för att hunden tappar stinget för o träna. Dom får bara negativ feedback av sin matte/husse. Och, erkänn allihopa, hur kul är det att göra en grej och det ända du får är att "du gör fel fel fel... " "nej nej nej!!!" Ignorera det som är fel och gå på det som är RÄTT RÄTT RÄTT!! ;)
Vet att det kan vara skiiit svårt! Jag själv kämpar på som tusan med det!
Men ja, när man är ute o går med sina hundar (i mitt fall 3) och det kommer en hund och gänget sätter i gång med sina skall, jaa då är det skiiiit svårt att inte stå o "skrika" att dom ska sluta och vara tysta osv osv... ;) Där har iaf jag skiiit svårt att bara ignorera och gå vidare.

Själv klickern är bara en signal vi använder för att djuret ska veta exakt vilket beteende som är rätt. Sedan kommer belöningen i form av godis, leksak, bus eller något annat som passar just min hund vid det tillfället.

Om det som hände ovan skulle hända dig och din hund. Då är klicker utmärkt!!
Hunden börjar skälla och du börjar med ditt gamla sätt-dra i kopplet, säga åt hunden att "nu får du vara tyyyyst!!" o ja ni vet hur det går.. Ta då istället fram en liten korvbit, locka på din hund och när den vänder huvudet mot dig-KLICKA!! och var snabb som attan!! Sedan ger du hunden godisbiten (eller annat).

Och beröm mycket mycket och höögt när hunden gör rätt! Inte bara "bra" utan "guuud av duktig du va!! Jätte braa!" Högt ocg glatt!
Pinsamt, ja kanske. Men fan, vill du ha en hund som lyssnar på dig måste du vara det bästa och roligaste i omgivningen!

Så, hur börjar jag med klickern då?


Jo, du börjar med att skära korv (om du nu vill ha något annat s går det oxå, men du ska ha något som är sååå gott som dom gör vaaad som helst för!) i otroligt små små små små bitar!! Använder du grillkorv? Skär den då i två bitar på längden och sedan en gång till på längden, så det blir 4långa bitar av en korv. När du gjort det så lägger du ihop dom fyra bitarna och sedan skär du i små bitar! Har du chihuahua, gör så små som möjligt! Dom får ju inte bli mätta på 3bitar;)

Sätt dig sedan på på golvet, eller i soffan, men se till att hunden håller sig på golvet och att du snabbt kan agera med godiset.
Nu går det alltså ut på att klicka på ALLT! Hunden kommer börja och göra allt den kan. (Som i mitt fall, Skrållan kan inte särsklit mycket. Hon kan Sitt, Ligg och stanna. Så hon kör dom grejerna ett antal ggr.)
När du klickat på dom grejer den redan kan så ska du begära lite mer! -
Lyfter hon på tassen-KLICKA
hörde hon något?-KLICKA
tittar hon på dig-KLICKA
sätter hon upp tassarna på dina ben-KLICKA
På precis att hunden gör klicka!!!!


När du gjort 3klick ta då en lekpaus. Lek lite med hundens Favvogrej en stund. Kör sedan en klick stund med 3klick och lek sedan igen. och sedan en 3klick stund igen. Avsluta med lek.
3X3 (3klick, 1lek, 3klick, 1lek, 3klick, 1lek)
När ni gjort en 3x3 ta en lååång paus och kör sedan igen.
Jag brukar köra MINST 2gånger om dagen.

En annan grej som man kan göra är att dom ska dutta med nosen på din hand.
Sätt din hund framför dig. Håll upp ena din hand och i den andra har du godis bit och klicker.
Så fort din hund nosar, rör sig mot, eller nuddar din hand klicka! och ge godis.
När du gjort detta i en vecka så kommer nog hunden förstå vad det går ut på. Då kan man lägga in ett kommando.
Håll upp handen, säg "dutta" (eller vilket ord du nu vill ha) Och när hunden duttar så klickar du och ger godis.

Har man en hund så tycker jag att man ska använda klickern i allt man gör! Kan bli svårt om man har flera hundar just för att det är svårt att belöna två (eller i mitt fall 3) samtidigt. Stäng ut dom andra hundarna när du tränar.
Använd klickern så fort hunden gör något som är rätt!
Och kom ihåg att kanske dra ner lite på maten med tanke på att dom får så mycke annat gott under dagen. :)

Tror jag har fått med det mesta.. Är det något du undrar-fråga!!
:)




Två varianter av klicker. Jag föredrar den nedan.
Vet inte varför, men den känns bättre och arbeta med.















Hoppas detta hjälper den som vill pröva. :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0